Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken er op uit met een paar vragen en een fotocamera. Het is een bloedhete dag vandaag, dus nestelen we ons op een terras op de Grote Markt. De perfecte plaats om het reilen en zeilen in Tienen gade te slaan en een praatje te maken met de passanten.

Wie? Een ober in een brasserie op de Grote Markt.

Woonplaats? Tienen, maar afkomstig uit Korbeek-Lo.

Waarom ben je in Tienen komen wonen?

Door het faillissement van Sabena ben ik naar Tienen verhuisd. Ik woon in een appartement in de Leuvensestraat en ben daar zeer tevreden: ik heb een aangename huisbaas en toffe buren.

Alles – de post, het station, winkels – is hier in de buurt, en dat vind ik zeer handig. Ik heb hier geen auto nodig. Vroeger reed ik graag en veel met de auto, zelfs tegen 180 kilometer per uur door de Brusselse tunnels, maar dat interesseert me nu niet meer. Geef mij maar de fiets of de trein, dan kan ik een glas wijn drinken in plaats van een Spa bruis (lacht).

Woon je graag in Tienen?

Jazeker, ik heb hier niet te klagen. Sinds de aantrede van de nieuwe burgemeester vind ik het trouwens opvallend properder op straat. Ze komen meer stofzuigen, ze maken de vuilbakken vaker leeg en er staat mooie beplanting op straat. Dat vind ik een zeer goede evolutie.

Er is deze zomer ook veel meer te doen in Tienen, dat merk ik echt. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom mensen altijd klagen dat er niets te beleven valt in Tienen.

Wat zou je willen veranderen aan Tienen?

Ik vind het soms jammer dat Tienenaren zo weinig trots zijn op hun stad. Neem nu Suikerrock, een festival met allemaal vedetten. Als dat in Antwerpen of Gent zou plaatsvinden, dan zou daar veel meer rond te doen zijn. Maar in Tienen klagen ze liever over de overlast dat zo’n festival met zich meebrengt. Nu, ik vind drie weken opbouw en afbraak ook lang omdat we heel die tijd minder parkeerplaatsen hebben. Maar ik begrijp dat het niet anders kan, dus klaag ik daar verder niet over. Tienenaren mogen best wat positiever zijn over hun stad!

Foto: Roelof Pantjes
Interview: Julie Badisco