Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten en trokken er op uit met vragen en een fotocamera. Op de laatste dag van Parklife ontmoeten we twee bijzondere figuren in het stadspark.

Wie zijn jullie en waar wonen jullie?

Ridder: Ik ben Ridder Thuinas, zoals onze stad heette in de vroege middeleeuwen. Een verwijzing naar een rijke historie waar ik trots op ben! Wist je dat Tienen zelfs al in de Romeinse tijd goed gekend was?

Vrouw: En ik ben de verleidelijke maar slechte drakenvrouw en kom uit het land waar Fantasie leeft. Eens om de zoveel tijd kom ik naar de tastbare wereld. Zo kan ik goed de gezichtjes zien van ieder die mij verafschuwt.

Thuinas: Tienen is altijd mijn thuisstad geweest. Veelvuldig werd de stad aangevallen en kende verwoestingen. Napoleon heeft zelfs onze stad tweemaal bezocht en mensen van hier werden ingedeeld bij het regiment Dragonders!

Drakenvrouw: Oh nee, Thuinas, Tienen stinkt!!! Ik begrijp die samenhorigheid niet met, bijvoorbeeld, die Kweikersparade. Bah, ik haat blije suikerzoete mensen! Ik kom alleen naar hier om te vinden wat ik zocht: het drakenei! En dat is nu van mij!

 

Jullie zijn duidelijk geen vrienden?

Drakenvrouw: ik ben absoluut niet bang van Thuinas. Ik zal jullie miezerig troosteloos stadje in mijn macht krijgen, en de draak zal mij daarbij helpen. Mijn strategie verklappen zou een beetje dom zijn, maar jullie stad zal er onder lijden. Hou 10 oktober maar goed in de gaten!

Thuinas: Ik weet niet wat zij poogt te bereiken in onze stad! Ze verstoort het gezellig samenzijn van de vele inwoners die aantonen dat onze stad de moeite loont. Wat heeft zij te zoeken op een plaats waar mensen nader tot elkaar willen komen, waar positivisme en warmte zijn plaats zoekt? Ze voert iets in haar schild met de draak, maar ze mag er alvast op rekenen dat we allen gezamenlijk niet aan haar grillen zullen toegeven en ons met hand en tand zullen verdedigen. Met mijn paard Arno en met de sabel van de stad trekken we ten strijde om haar en haar slechte invloed op de draak voor altijd te verdrijven. Wij zijn klaar voor 10 oktober!

 

Column in Tienen Actueel. 

Foto: Roelof Pantjes

Interview: Hilde Peeters