Het is avond. Mijn zicht is beperkt. Schemerend licht raakt mijn ogen door een smal kader; verder is het zwart. Maar dat is niet erg, want ik ken deze straten. Ik liep hier al zo vaak, ik slenter hier al jaren. Dit is mijn thuisstad en vandaag draag ik met trots haar kleuren.

Ik zie stukken van gezichten in het voorbij gaan. Sommige komen me bekend voor, andere ken ik heel goed, nog andere dan weer helemaal niet. Maar allemaal hebben ze iets gemeen: een verwonderde, blije uitdrukking. Blij, want het is feest. Verwonderd want… Tja, ik moet toegeven dat ik er niet bepaald alledaags uitzie. Of klink, wat dat betreft.

Ik laat een luide kwaak weerklinken. Achter me volgt het antwoord: negen anderen volgen mijn voorbeeld. Luid gekwaak galmt door de straten. Of is het ‘gekweik’? Ik hoor gelach en geklap. Opgezweept door het publiek zetten we onze tocht verder. In de verte klinkt er hier en daar muziek. Tienen mag zich al 1000 jaar een stad noemen.

De Kweikersparade

Op zaterdag 10 oktober 2015 trekt vanaf 18.30 uur de eerste Kweikersparade door Tienen. In de parade zullen symbolisch ook 10 blauw-witte kweikerskoppen mee lopen. ‘Kweikers’ omdat het de bijnaam is van de inwoners van Tienen. Ze worden gedragen door de leden van de jeugdbeweging Kriko-Bea Tienen. De koppen werden gemaakt door de mensen van Art-X.

Wil je de verdere voorbereidingen van de feestelijkheden volgen of meer info over deze dag? Neem dan een kijkje op www.kweikersparade.be

Column in Tienen Actueel. Tekst: Jessica Peetermans

Foto: Jos Dirickx