Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten en trokken er op uit met vragen en een fotocamera. Op 10/10 zien we enkele mensen fier poseren voor Oswaldus, de Tiense Reuzendraak.

Naam: (v.l.n.r) Patrick Ylen, Micky Malbrain, Ewa Rutkiewicz, Anna-Maria Van Aerschot, Oswald Kuijken, Alex Somers, Jos Dierickx, Joelle Hauglustaine en Dirk Brasseur

Woonplaats: Tienen en Glabbeek

Waarom staan jullie hier bij de draak? Wij zijn een deel van de technische ploeg die bijna twee jaar aan de draak heeft gewerkt. En zeg nu zelf, het is een beest om “U” tegen te zeggen! Onze ploeg is vandaag niet volledig. Ook Amand Regibo, Niels Aerts, Richard Erland Falch, Davy Dumoulin, Ann Delvaux, Freddy D’ Hoop en Ann Cornelis hebben hun steentje hard bijgedragen.

Is de constructie van de draak goed verlopen? Eerst werkte een technische ploeg aan het skelet van de draak. Voor elk probleem werd een oplossing uitgedokterd door dit topteam. De vrouwenploeg gaf de draak zijn uiterlijk: de huid was een huzarenstukje, waarbij veel pas- en patchwork met naald en draad aan te pas kwam.  Jos en Joëlle zorgden ook nog voor de uiteindelijke afwerking, via kleuraccenten. Tussendoor kwamen tal van vrijwilligers ons een handje helpen.

Wat na 10/10? Het avontuur eindigt hier niet. De staartpanelen moeten we, bijvoorbeeld, herstellen en opnieuw bekabelen. Ook de drakendragers zullen blijven oefenen, om binnen 5 jaar paraat te staan. We willen graag tips en truukjes blijven uitwisselen en -proberen. Het was een mooi participatieproject, waarbij vriendschappen zijn gevormd die niet meer stuk kunnen.

 

Column in Tienen Actueel op 22/10/2015. 

Foto: ©Jeroen Geladé

Interview: Hilde Peeters