Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken erop uit met een paar vragen en een fotocamera. Op 18 november heb ik de eer om de grootste-kindervriend-aller-tijden in Tienen te mogen interviewen: Sinterklaas!

Naam: Sinterklaas en de Zwarte Pieten.

Sint, een belangrijke vraag: zijn er dit jaar stoute kinderen in Tienen? Wel, gelet op  het feit dat, rekening houdend met én in overwegende nemende dat… besloot ik hic und nunc en dit quod erat demonstrandum… dat er in Tienen… dit jaar GEEN stoute kinderen zijn!!! (lacht opgelucht)

Sinterklaas, wat een fantastisch nieuws! En wat vindt u van de Tiense kindjes? Ach, het zijn allemaal schatten… lieve schatten, die Tiense kinderen. Het was ongelooflijk daarstraks bij de intrede: al die reikhalzende handjes die mij kwamen begroeten en die ‘high five’ met mij wilden doen! En zoveel tekeningen…! Die komen allemaal boven mijn bed te hangen.

Hoe bent u tot in Tienen geraakt, Sint? Haha, dat hoort bij de geheimen van de Sint, natuurlijk. Maar ik kan je wel vertellen dat ik met Pakjesboot 12 vanuit Spanje ben vertrokken. Het is niet evident om mijn aandacht over alle kinderen te verdelen, maar het lukt mij gelukkig elk jaar weer opnieuw. En met de hulp van de Belgische Spoorwegen kwam ik aan in het oudste spoorwegstation te Tienen. Van daaruit heb ik een glorieuze doortocht gehad. Het was heerlijk.

Welke Zwarte Pieten heeft u meegebracht? Hoofdpiet was vandaag helaas een beetje ziek, maar ik heb Danspiet, EHBOpiet, Feestpiet, Giechelpiet, Hoofdpaardenpiet en Stalpiet, Knuffelpiet, Motopiet, Paardenpieten, Praatjespiet, Rekenpiet, Snoeppiet, Sterrenpiet, Toneelpiet, Toverpiet en Voetbalpiet meegebracht. Al mijn grote en kleine Zwarte Pieten.

Sinterklaas, wat moeten de kindjes zeker in hun schoentje stoppen, op Sinterklaasavond? Ach, een worteltje doet Slecht Weer Vandaag altijd plezier. En als er voor mijn trouwe medewerkers, mijn beste vrienden de Zwarte Pieten, een glaasje water klaar staat, zijn wij al zo tevreden.  Maar bovenal: wees lief voor elkaar, dat is voor ons het allerbelangrijkste!

Mooie woorden, Sinterklaas, dank u wel! Graag gedaan, lieve kind.

Interview: Hilde Peeters
Foto: lichtbox, Sarah Torbeyns