Hakendover en Pasen, dat is een tocht langs de gelegenheidscafés in het dorp. En op tijd halt houden. Met garages, binnenkoeren en schuren als tijdelijke oorden van vertier voor al wie passeren wil. De vloer gepoetst, de stoelen van zolder en de Goldwing aan de kant. Geen gebricoleer, geen platte commerce. Liefde voor het gezelschap en het samenzijn, dat is wat telt. Goede buur, verre vriend of toevallige passant: iedereen is welkom, gezellig zal het zijn. Hopen op mooi weer ook. Want autoruiten krabben, dat doe je niet met Pasen.

Yvan & Imelda, Rafke, Maures, Fippe en alle anderen: zij geven kleur aan Hakendover. Buren en vrienden spreken er af om samen pintjes te drinken, moppen te tappen en een danske te placeren. Tussendoor een rondje op de botsauto’s of wat centen schuiven in het lunapark, en het feest is compleet. En dat frietje of die njamburger om stevig op de benen te blijven staan, dat wil niemand missen.

De weg naar huis is soms lang en zwaar. Die legt elk op zijn manier af. Dansen en feesten, tot diep in de nacht of ’s morgens vroeg, totdat de paarden hun intrede maken. Klaar voor de processie, klaar voor de berg. Dat is Pasen, dat is Hakendover.

Foto’s: Jeroen Geladé
Tekst: Julie Badisco