Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken erop uit met een paar vragen en een fotocamera. Op 14 oktober ontmoeten we enkele niet-Europese nieuwkomers in Tienen, die trots hun inburgeringsattest komen ophalen.

Naam: Maria Rachelle Libert uit de Filipijnen

Hoe lang woon jij in Tienen? We wonen nu 1 jaar in België. Mijn man komt uit Tienen. We hebben drie zoons, die allemaal naar de Via gaan.  Het is hier heel rustig. Tienen is een kleine gemeente, maar je hebt hier wel alles. Als ik vergelijk met de Filipijnen, vallen onmiddellijk de propere straten, de georganiseerde verkeersregels, het respect voor de anderen en goed onderwijs op. De mensen zijn hier rustig en misschien wat meer gesloten, maar wel heel vriendelijk. Ik voel me hier zeker thuis, het is een geborgen plek om onze kinderen op te voeden.

Je praat al heel goed Nederlands! Dank je wel! Ik doe mijn best, hoor. De mensen in Tienen hebben respect voor je, als je probeert om Nederlands te praten. Ik zoek momenteel werk, maar het is niet zo eenvoudig. Ook al heb ik 18 jaar gewerkt in een Amerikaans callcenter en heb ik een Master Engels. Ik heb een tijdje gewerkt als poetsvrouw, omdat ik dacht dat ik zo mijn Nederlands kon bijschaven. Maar het probleem was dat ik meestal alleen in huis was, omdat de mensen zelf ook uit gingen werken!

Nieuwe Tiense burgersNaam: Kinda Abrebdami en Noha Almasalmeh uit Syrië

Hoe lang wonen jullie in Tienen? Kinda: We hebben eerst 5 maanden in Hasselt gewoond, en nu wonen we twee jaar in Tienen. We vinden het een heel mooie stad, niet te groot en niet klein. De mensen zijn vriendelijk; we hebben hier al vele vrienden gemaakt. Er zijn goede scholen, leuke  restaurants, winkels, fijne activiteiten,…

Noha: ik zit in mijn eerste jaar Latijn in de Via. Mijn broertje doet STEM en mijn zusje zit nog op de lagere school. Het Tiense dialect vind ik wel heel moeilijk. Zeker als men te snel praat! Gelukkig is mijn leerkracht een Limburgse, die praat wat trager (lacht).

Waarom nam je deel aan de inburgeringscursus? Kinda: tijdens de inburgeringscursus heb ik veel geleerd over de regels die gelden in België, over de educatie, organisaties, het gezondheidssysteem, de overheid, … We hebben ook steden bezocht.

Ik heb 10 jaar gewerkt als tandarts, specialiste implantaten, en hoop op een certificatie om hier ook aan de slag te kunnen gaan. Ik studeer ook Nederlands. Vele mensen vragen zich af wat wij hier komen doen. Ik wil me echt bewijzen en wil hier werken, zodat we iets terug kunnen doen voor wat we krijgen van België.

Interview: Hilde Peeters
Foto’s: lichtbox, Sarah Torbeyns