Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken er op uit met een paar vragen en een fotocamera. Op de Erfgoeddag staat de deur van de kapel van de Alexianen wagenwijd open. We zien twee dames, die nauwgezet bezig zijn met de metershoge schilderijen aan de wand.

Naam: Daniëlle Depoortere en Emma Van Briel

Woonplaats: Tienen (Bost)

Hallo, wat doen jullie hier? Wij zijn twee restauratrices die, via de noodconservatie van een werk in St-Margriet Houtem, op deze negen werken uitkwamen van schilder Pieter Jacobus De Craen die ooit in Tienen woonde (1761-1831). Het bewijs van de bestelling van deze werken bevindt zich in de archieven van de Alexianen. Er hangt één werk van Pieter Jozef Verhaghen. Beide schilders moeten elkaar goed gekend hebben.

Wat is er zo bijzonder aan deze werken? Deze schilderijen zijn belangrijk erfgoed. Ze zijn bijzonder goed geschilderd, met een grote technische kennis en vaardigheid. De werken zelf zijn vier meter hoog en kloppen precies qua verhoudingen en perspectief. Er staan veel figuren op de taferelen en als je weet dat men betaalde per afgebeelde figuur, dan is wel duidelijk dat dit indertijd al kostbare werken waren. De Craen was in zijn tijd een man van aanzien, met zijn eigen atelier. Eigenlijk heeft hij even grote opdrachten gekregen als Rubens in zijn tijd.

De schilderijen zijn wel donker? Jammer genoeg zijn de werken vuil, ziek en verzuurd door invloed van o.a. vocht en temperatuur. Historisch onderzoek en het redden ervan dringen zich echt op. We hebben nog zoveel vragen: wie bestelde de werken en waarom, sliep De Craen in het klooster tijdens de werken, wat was zijn relatie met de Alexianen, zien we ergens de H.Alexius afgebeeld, … ? Met de uitleg die we straks aan de bezoekers geven, willen we meer projectbekendheid bekomen, om deze schitterende werken te redden. Ja, een restaurateur werkt vaak achter gesloten deuren, maar op deze manier worden de mensen ook meer betrokken bij het erfgoed dat aanwezig is in hun stad.

Interesse om meer te weten? danielle.depoortere@telenet.be en e_van-briel@hotmail.com

Interview: Hilde Peeters
Foto: lichtbox, Sarah Torbeyns