Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken tijdens de Halloween Night door de Tiense straten, gewapend met een paar vragen en een fotocamera.

Night at the Museum

Aan het Toreke ontmoeten we Mark Kempeneers van de Erfgoedsite, die er op z’n zachtst gezegd opmerkelijk uitziet. “Vanavond ben ik senator en speel ik mee in een akelige ‘Night at the Museum’ in het Toreke. Veerman Charon moet de overledenen over de rivier de Styx naar het Rijk der Schimmen brengen. En intussen moet ook godin Fortuna getroost worden! Je kan al raden dat het een pittige bedoening wordt, daar tussen de Romeinse goden en andere duistere figuren.”

Het is de eerste keer dat de Erfgoedsite een programma aanbiedt in het Toreke tijdens Halloween Night, iets waar de hele ploeg duidelijk zeer veel zin in heeft. Stuk voor stuk knap (en bloederig!) geschminkte acteurs, die snel nog even hun tekst overlopen voor ze de bühne opgaan. En die laatste zenuwkriebel finaal de kop proberen in te drukken Een hele avond lang, om het halfuur. Zonder twijfel een straffe prestatie.

Voodoo at The Shop

Andere krachttoeren treffen we aan voor The Shop in de Leuvensestraat. Eigenaars Werner en Karine leggen er de laatste hand aan hun kraam en decoraties, helemaal klaar om de donkere Halloween Night in te duiken. “Dit is het tweede jaar dat we onze schouders onder de Halloween Night zetten. Tot daarvoor kwam dit evenement tot stand via de handelaarsvereniging in de Leuvensestraat, maar voortaan realiseren we het op eigen krachten. Elk jaar nemen steeds meer handelaars deel, wat voor een gezellige drukte zorgt. Zeker omdat de winkels vandaag speciaal langer open zijn voor een heuse late night shopping.”

Een aantal originele spullen op de kop tikken voor, tijdens of nadat je van een lekker drankje of een smakelijke hap geniet aan de vele kramen, dat maakt de Halloween Night in de Leuvensestraat zo uniek. En die Voodoo cocktail van The Shop, die kruidt het natuurlijk helemaal af. Maar wat zit er precies in? “Een heleboel geheime ingrediënten,” weet Karine ons te vertellen. “Maar dat het rood en bloederig is, daar kan je vanop aan! O, een scheutje Hoplinterbier en een paar drijvende ogen: dat kan ik je ook al verklappen. Maar om de rest te ontdekken zal je moeten proeven!”

Omgeven door al die geheime brouwsels, baksels en proevertjes dwaalden we nog een poos verder door de Tiense straten, bij elke volgende hoek met een steeds banger hartje. Want ‘hoe later op de avond hoe schoner het volk’, dat klopt op een duistere Halloweenavond als een bus. Of zoals Karine het perfect verwoordt: “Heel het jaar lang ben ik heks, maar vandaag ben ik duivel, ha ha!”

Tekst: Julie Badisco
Foto’s: Roelof Pantjes