Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken naar de zondagsmarkt op het Sint-Jorisplein, gewapend met een paar vragen en een fotocamera.

Wie? Freddy Hoebrechts
Woonplaats? Hoegaarden

Wat brengt je naar de zondagsmarkt?

Ik kom een verse lading eieren kopen voor op mijn boerderijtje. Vroeger stond ik zelf ook af en toe op de zondagsmarkt om producten van mijn boerderij te verkopen. Vooral mijn scherp geprijsd grondwitloof was erg in trek: zeker als ik iets gratis weggaf wisten de mensen de weg naar mijn kraam snel te vinden (lacht).

Nu kom ik nog ongeveer één keer om de twee weken naar de markt voor wat verse producten. Verder spendeer ik het grootste deel van mijn vrije tijd als lijnrechter bij het jeugdvoetbal. Ik fluit heel veel matchen in de buurt en ga soms op verplaatsing naar Brussel. Maar naar Anderlecht of Union Saint-Gilloise, dat is door de files echt een hele onderneming om er te geraken. Doe mij maar een match in Tielt-Winge, dat is veel gemakkelijker!

 

Wie? Sonia Delaet en Tamara Stiers
Woonplaats? Grimde

Wat brengt jullie naar de zondagsmarkt?

Wij komen een kip aan ’t spit halen. Het gebeurt wel eens dat we op zondag weinig tijd hebben om te koken, en dan is zo’n gebraden kip met aardappeltjes ideaal. Zeker omdat ik (Sonia) als zorgkundige werk en vaak snel van patiënt naar patiënt moet, is het soms haasten geblazen.

Zo’n systeem waar zorgkundigen extra tijd uittrekken om te blijven eten bij hun patiënten en intussen een babbeltje te slaan, vind ik dan ook een prima idee. Mensen vragen me inderdaad vaak of ik niet wat langer kan blijven, en dan moet ik altijd met pijn in het hart uitleggen dat ik weinig tijd heb. Dus ja, zo’n speciaal systeem om samen met de patiënt te eten, dat zou fantastisch zijn.

 

Wie? Maria en Georges
Woonplaats? Herk-de-Stad

Wat brengt jullie naar de zondagsmarkt?

Wij werken in het groenten- en fruitkraam van Bart & Christel. Omdat we in Herk-de-Stad wonen is het best een eindje rijden naar Tienen, maar we keren elke week met plezier terug. Toch was het vroeger op een aantal vlakken makkelijker. Omdat mensen er steeds naar vroegen, kan je sinds kort met een bankkaart betalen aan ons kraam. Maar als handelaar heb je nog flink wat kosten op die transacties, waardoor je er vaak minder aan overhoudt.

Verder is het een mooie stiel hoor. Zeker wanneer het een warme, zonnige dag is en de mensen op hun gemak langs de kramen kuieren en hun tijd nemen om iets te kopen. Meer moet je als marktkramer echt niet hebben!

 

Foto’s: Roelof Pantjes
Interviews: Julie Badisco