Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden meer weten en trokken er op uit met vragen en een camera. Op een herfstige maandagavond komen we enkele vreemd uitgedoste dames tegen in de Avendorenstraat.

Naam: (v.l.n.r.) Hilde Peeters, Gisele Moens, Annelies Wijnants, Annette Tilstam, Inge Dussart, Ann Van Camp, Sam Jacobs en Sarah Torbeyns (fotograaf). Wij zijn een deel van het crea-team achter de entourage van de Tiense Reuzendraak. Deze zal voor het eerst zijn opwachting maken tijdens de Kweikersparade. Jill Ylen, Ewa Rutkiewicz en Micky Malbrain konden er vanavond jammer genoeg niet bij zijn.

Woonplaats? Tienen, natuurlijk! En ook Meldert en Linter, maar die plaatsen zijn vlakbij (knipoog)!

Wat gaan jullie doen? Vanavond werken we nog enkele kledingstukken, hoeden en pilotcaps af. We zijn al maanden bezig met verzamelen, ontwerpen, naaien en knutselen. Het drakenvolkje, de drakenwachters, de drakenvrouw en –dansers eindelijk zien paraderen in “onze” kostuums, zal de spreekwoordelijke kers op de taart zijn voor ons keiharde werk. Daar kijken we enorm naar uit!

Waar zijn de kostuums op gebaseerd? We baseerden ons op, enerzijds, duurzaamheid en samenwerking en anderzijds, op het mechanisme in de draak. Zo lopen de drakenwachters gekleed in steampunk-stijl: met veel tandwieltjes en recyclagematerialen. De drakendansers dragen schubben en hoorns in symbolisch rood en zwart. Die kleuren zie je ook terugkomen bij de drakendragers en –gidsen. Er zit echt veel symboliek in de kleuren en gebruikte materialen, maar dat zou ons nu te ver leiden. Hopelijk genieten de Tienenaars zaterdag van het drakentafereel!

Column in Tienen Actueel op 15/10/2015.

Foto: lichtbox, Sarah Torbeyns

Interview: Hilde Peeters