Tienen is niet alleen een plaats om te wonen en werken, het zit ook vol verhalen. Wij wilden wat meer weten over de stad en haar mensen en trokken erop uit met een paar vragen en een fotocamera. Op een vroege, nevelige zondagochtend treffen we op het Steentjesplein een groep mensen in zwarte pakken aan die opvallend krachtdadig bewegen, dit in schril contrast met de dommelige achtergrond die in een duidelijke herfstmodus zit.

 Naam: Steven Govaerts, Jochen Vanhaecke, Daniel Camu, Vic Parreyn, Thomas Van Tongerloo, Jessie Persoons

Woonplaats: Tienen

Wie zijn jullie en wat doen jullie hier? Daniel: “ik geef training in Bujinkan Ninjutsu. Dat is een oudere Japanse krijgskunst, waarbij ongewapende en gewapende technieken gebruikt worden. Bujinkan Ninjutsu bestaat uit negen traditionele krijgskunst scholen. Momenteel telt de club dertien leden. Een lid moet ook zestien jaar zijn of ouder, omdat we, bijvoorbeeld, ook met wapens leren omgaan.

Iedere laatste zondag van de maand doen wij deze buitentraining, omwille van de sfeer en traditie van de Japanse krijgskunst. Omgaan met de natuur en alle weersomstandigheden staan hierbij centraal. Elke dinsdagavond trainen wij ook in de omnisportzaal van Houtem, van 20.30u tot 22.00u.”

Waarom in Tienen, Daniel? “Vroeger was mijn club in Mechelen gevestigd. Ik heb dertig jaar ervaring in krijgskunsten en meer dan twintig jaar in Bunjinkan Ninjutsu.

Omdat ik nu een aantal jaren in Tienen woon -mijn echtgenote is van Tienen- wilde ik graag dichter bij huis een club oprichten. Op die manier heb ik meer tijd en kan ik ook meer doen voor deze discipline.”

Jessie: ”geef maar toe dat Tienen ook véél leuker is!”

Daniel: ”ok, en Tienen is ook veel leuker. (lacht) Ik ben heel blij dat ik deze club hier heb kunnen oprichten.”

Mahoutsukai Tengu Dojo Tienen

Interview: Hilde Peeters

Foto: lichtbox, Sarah Torbeyns