Nog even geduld, en dan is het zover: de Kweikersdag. De dag waar Tienenaren, jong en oud, nieuw en ancien, met stip naar uitkijken. Omdat het hun dag is. Een ode aan de geschiedenis en een blik op de toekomst. Want die ziet er veelbelovend uit. Of dacht je dat Tienen stilstond?

Blauw-wit is de kleur van dat feest. Met vlaggen en wimpels, toeters en bellen, worden de reuzen bij hun intrede begroet. Maar waarom eigenlijk, dat blauw en dat wit? Keer even mee terug naar de middeleeuwen, periode van wol- en lakenweverij. Blauw en wit waren zo’n moeilijk te vervaardigen kleuren, dat ze enkel voor de rijken waren weggelegd. En een stad die als enige zo uitblinkt in het maken van dat zeldzame blauw en wit, die moet wel heel speciaal zijn, toch? Zo speciaal, dat de kleuren sinds dan haar uithangbord zijn.

Ook vandaag kleuren de Tiense straten blauw en wit. Trots en vol vertrouwen in de toekomst, meer dan ooit. Doe gerust mee, en hijs de zeilen. Kant-en-klaar als je wil, dankzij de unieke pakketten in de Streekshop. Een grote blauw-witte vlag en een vlaggenstok met houder, daar kan je maar beter snel voor zijn. Is jouw handige Harry even afwezig? Schakel dan de Kringwinkel in. Zij installeren je vlag met de glimlach tot op grote hoogtes, zodat je elke dag opnieuw tevreden naar buiten kan kijken en terugdenken aan glorieuze tijden vol blauw en wit, en vooral erg blij zijn om al het moois dat nog komen gaat. Doe je mee?

Tekst: Julie Badisco
Foto: Jeroen Geladé

 

Meer info over de vlaggenpakketten?

Je kan ze kopen in de Streekshop (Grote Markt 6). Een pakket kost 20 euro en bestaat uit een Tiense vlag (150 x 100 cm), een vlaggenstok van 2 meter en een aluminium vlaggenstokhouder.

Wil je je pakket laten bevestigen? Dat kan via de Kringwinkel Hageland. Voor een bedrag van 25 euro zorgen zij voor de plaatsing van de vlaggenstok tot op een hoogte van 4 meter. Voor meer info kan je bellen (016 82 45 55) of mailen (vlaggenstok@kringwinkelhageland.be) naar de Kringwinkel.

Het volledige programma van de Kweikersdag vind je op www.kweikersdag.be.