10 oktober is een symbolische datum voor de stad Tienen. Op 10/10/2015 ging de eerste Kweikersparade uit in het teken van 1.000 jaar stadsrechten. Dit was een initiatief van OpgewekTienen en de stad Tienen. De volgende Kweikersparade zal uitgaan in 2020 maar om het vuur warm te houden werd 10 oktober officieel uitgeroepen tot Kweikersdag. 

De Kweikersdag is dé officiële feestdag van onze stad die we elk jaar opnieuw zullen vieren, met de Kweikersparade om de 5 jaar als hoogtepunt. Elk jaar is een andere locatie het feesttoneel. De eerste editie in 2016 vond plaats in en rond de Sint-Germanuskerk, waar het oude Tienen ontstond.

Voor de editie van 2017 is de keuze gevallen op de stationsomgeving. Daar zijn een aantal goede redenen voor:

  • het is zonder meer een historische locatie met een boeiend verleden;
  • in de buurt van het station werden archeologische vondsten gedaan die de geschiedenis van Tienen als belangrijke Gallo-Romeinse vicus bevestigen;
  • er wordt momenteel hard gewerkt aan de renovatie van de perrons, nadien komt ook het stationsgebouw aan de beurt.
  • binnenkort lanceren we Pand 10 in het oude stationsbuffet (daar later meer over)

Over het programma willen we nog niet al te veel kwijt. We mogen wel al één tip van de sluier oplichten: voortaan zal er elk jaar een kleine optocht gehouden worden en zullen de Tiense reuzen met toeters en bellen hun statige intrede maken op de locatie van de Kweikersdag.

We doen een  warme oproep naar inwoners en verenigingen van Tienen. Wil je meewerken aan de Kweikersdag, dan horen we het graag. Wil je een leuke activiteit organiseren, een locatie ter beschikking stellen, de Kweikersdag logistiek ondersteunen? Alle voorstellen zijn welkom: mail even naar OpgewekTienen@OpgewekTienen.be

Foto: Kweikersdag 2016