Binnenkort is het zover: de Tiense feestdag, de Kweikersdag. We hebben weer heel wat in petto om er een feest voor jong en oud van te maken met ’t Schip als centrale locatie. Hieronder het volledige programma.

Donderdag 10 oktober, 14.00 – 22.00 uur
’t Schip (omgeving Beauduinstraat, Paardenbrugstraat). Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven is niet noodzakelijk, tenzij anders aangegeven.

Meer info
kweikersdag@tienen.be, gsm 0498 68 44 10 (Philippe Liesenborghs, opgewekTienen) en tel 016 80 56 62 (dienst
toerisme en evenementen stad Tienen)

Niet te missen

Madammen from Ipanema
18.40 – 19.00 uur
Niemand is veilig voor de ontwapenende charme van de Madammen. Met een lading Braziliaanse slaginstrumenten trommelen ze de zon in je hart tevoorschijn en luiden ze de start van het avondprogramma in.

De Lazuur, de Tiense buurten- en dorpenwedstrijd
19.00 – 19.45 uur 
Verschillende wijken en dorpen nemen het tegen elkaar op in het intussen legendarische ‘schaapdragen’. Welke ‘contrei’ kan het snelst zijn zelfgemaakt schaap over de finish brengen? Wie heeft het mooiste schaap en de beste supporters? En welke contrei mag na afloop het ‘Gouden Vaandel’ meedragen tijdens de intrede van de Tiense reuzen? Juich en supporter mee en beleef de nieuwe Tiense traditie!

Dyne, acrobatische choreografie
20.00 – 20.30 uur 
Elf acrobaten nemen het op tegen elkaar, zichzelf en de zwaartekracht. Een rauwe acrobatische choreografie, zomaar op ’t Schip. Een voorstelling over kracht, samenwerking en vertrouwen.

Feestelijke intrede van de reuzen
20.30 – 21.00 uur
Geen feestdag zonder onze Tiense reuzen. Vergezeld door tal van jeugdige figuranten, de Kweikerskoppen, muzikanten, vendeliers en de deelnemende contreien aan de Lazuur, doen reuzen Jan, Mie, Tiske en Nieke hun intrede op de Kweikersdag.

Allez, chantez! (samenzang)
21.15 – 22.00 uur
Voluit samen zingen is een oeroud middel voor samenhorigheid. En dat is precies wat we gaan doen om de avond af te sluiten tijdens ‘Allez, chantez!’. Onze zangcoaches nemen je mee op een zorgeloze muzikale reis doorheen de tijd. En uiteraard mag het stadslied hier niet in ontbreken!

Vaste tijdstippen

Wandelingen met uitleg over de geschiedenis van de Getewijk
14.30 uur – 15.30 uur
16.00 uur – 17.00 uur
17.30 uur – 18.30 uur 
Van een binnenhaven, zeepfabriek, gasthuis tot leerlooierij … De wijk rond ’t Schip had het allemaal. De Tiense gidsenbond neemt je mee op stap en vertelt je ronduit over de geschiedenis van de wijk. Vertrek op de kruising Reizigersstraat/Beauduinstraat.

Tienen speelt en zingt
15.00 – 16.00 uur: Ich & Eja (met Herman Vandermeulen)
16.00 – 17.00 uur: The Orpheus (akoestisch)
18.00 – 19.00 uur: Mats Tuerlinckx (singer songwriter)
19.30 – 22.00 uur: Radio Mardi (dj set met disco, funk en jazz)
17.30 – 18.30 uur: De Bempt Band (coverband van/in Thuys van Heylessem)

Open piste
15.30 – 18.30 uur 
Een grote, rode pistedoek met jongleerspullen, grote ballen en tonnen om op te lopen, diabolo’s, rola bola’s, eenwielers … Test je circusskills onder begeleiding van Circus Atelier Salto.

Metamorfosium
16.00 – 19.00 uur
Ben jij de uitverkorene van de laboranten van Metamorfosium? Laat je transformeren door middel van facepaint, make up en fantasiekapsels.

Circus à la Carte
16.00 – 19.00 uur 
Jij vraagt, wij draaien of liever gezegd circussen. Op het menu een mix van circustechnieken, jongleren, acrobatie …

Tienen vertelt en dicht (Huis van de Mens)
16.00 – 17.30 uur 
Gui Nijs, Wim Menheer en Patrick Nijs dichten en vertellen honderduit over Tienen.

Complimentariaat (Carrefour Market)
16.00 – 19.00 uur 
Nu in promotie! Eén gratis complimentje te verkrijgen aan het loket van het Complimentariaat bij afgifte van een pluim voor je stad Tienen. Tijd om je liefde te betuigen voor onze stad.

Sirena Romantica (Zwembad De Blyckaert)
16.00 – 20.00 uur 
Gisteren gevangen in de Noordzee, vandaag tentoongesteld in het zwembad van Tienen: de West-Europese Meermin. Aanschouw deze prachtige, doch zeer gevaarlijke verschijning met je eigen ogen.

Dolle waterpret (Zwembad De Blyckaert)
16.00 – 20.00 uur 
Geniet van een frisse plons in het water of test je behendigheid op één van de opblaasstructuren die exclusief voor de Kweikersdag in het zwembad opgezet worden.

Creaworkshop ‘Het schaap van ARTist’
17.00 uur – 17.30 uur
17.30 uur – 18.00 uur 
Wees voor 1 dag een echte ARTist. Je maakt op een speelse en creatieve manier een Tiens schaap. Deze workshop is er voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Maximum 15 deelnemers per workshop. Alle materialen worden voorzien. Info en inschrijvingen via loranne@live.be.

Workshop ‘Droogboeket leren schikken in een vaasje’
17.00 – 18.30 uur
Hou jij ook van bloemen in huis, maar zou je het fijn vinden om ze langer te kunnen houden zonder onderhoud? Wil je een persoonlijk boeketje leren maken dat volledig in jouw interieur past? Volg dan deze workshop van Bouquet Boho om een droogboeketje te leren schikken in een vaasje en neem het nadien mee naar huis. Workshop voor 15 personen. Inschrijven via judith.coffe@outlook.be.

Parcours (grasplein naast zwembad De Blyckaert)
16.00 – 16.30 uur
17.00 – 17.30 uur
18.00 – 18.30 uur 
Maak kennis met de cultsport ‘parcours’, ook wel freerunning genoemd. Je leert enkele basistechnieken zoals springen, landen en zweven in veilige omstandigheden. Een initiatie voor durvers door Jef Denruyter.

Stadsblog TienenTroef blogt vanaf 18.00 uur live de gebeurtenissen. Deel je ervaringen over de #Kweikersdag en schrijf er samen met hen een blogbericht over.

Gete, blauwe ader in verleden en toekomst (Huis van de Mens)
16.00 – 19.00 uur

Historisch beeldmateriaal
Dienst erfgoed presenteert uniek historisch beeldmateriaal over de Gete: verschillende overstromingen, de inkokering van de Borggracht, de afbraak van de Moespikvest en omliggende gebouwen …

Ontwikkelingsvisie m.b.t. de Gete in de binnenstad
De stad Tienen werkt samen met de Vlaamse Milieumaatschappij aan een strategische ontwikkelingsvisie voor de Grote Gete in de stad. Historische plekken zoals de Sint-Helenasluis, de Paardenbrugstraat en ’t Schip verwijzen naar de eeuwenoude relatie tussen stad en water. Vandaag heeft de stad echter op veel plaatsen het water de rug toegekeerd. Toch kan een waterloop een grote meerwaarde betekenen voor het leven in de binnenstad. Studiebureau Multiple presenteert je alvast de stand van zaken van dit onderzoek.

Strategisch project Getestreek
De provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de gemeenten Linter, Landen, Geetbets, Tienen, Zoutleeuw en Hoegaarden, Natuurpunt en de Boerenbond zijn gestart met het strategische project ‘Getestreek – productief landschap als ruimtelijke drager van een sterke plattelandsregio’. Er werd en wordt intens samengewerkt om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen voor de versterking van de Getevallei rond vier kernthema’s: leefbare dorpen, open ruimte, erfgoed, recreatie en toerisme. Het RLZH geeft meer informatie m.b.t. het project.

Doorlopend

Foodtrucks, kraampjes en Tiense lekkernijen: honger zal je niet lijden tijdens de Kweikersdag. De Paardenbrugvrienden nodigen je uit voor pannenkoeken. En ook Siegfried Tuts, Re-Wine-D, het Soepcafé, PepeRosso, Mesjeu Croc, Ann Koekepan, Friends & Foods, Dragon Roast, Riad Foodtruck, Wereldwinkel Tienen en Tienenaars met Indische, Congolese en Rwandese roots versterken de innerlijke mens.

Zoete Zinne: ontdek de plannen van verschillende Tiense groepen en organisaties die samen een artistieke creatie voorbereiden naar aanleiding van het project Zoete Zinne. Het doel is om deel te nemen aan de Zinnekeparade in Brussel en toe te werken naar een toonmoment in juni 2020. Deel jouw ideeën tijdens een doorlopende workshop.

De Getebuurt in vroegere tijden: misschien is ’t Schip een wat vergeten plek, maar de locatie en de buurt kent een rijke geschiedenis. Eric Walravens selecteerde het mooiste beeldmateriaal over het vroegere leven in de wijk.

Geschiedenis van het Goed Blyckaert (Zwembad De Blyckaert): in de inkomhal van het zwembad wordt de ware geschiedenis verteld van het ‘Goed Blyckaert’ aan de hand van foto’s en bouwplannen.

Daag elkaar uit met het Tiens struifspel.

Kunst van bij ons met werken van de Academie Regio Tienen en Kunstkring ART-X Tienen.

Zomerschilderen: tijdens de zomervakantie vereeuwigden kunstenaars de mooiste plekjes van Tienen. Eén van de locaties was ’t Schip en zijn omgeving. De resultaten kan je hier ontdekken.

Pasform stelt  haar nieuwe theaterproductie ‘(on)gewoon mezelf’ voor (die in november in première gaat) aan de hand van een fototentoonstelling.

Huis van de Mens Tienen viert zijn 10-jarig bestaan.

30 jaar peterschap Duikers-Ontmijners: de stad Tienen is al 30 jaar peter van de Duikers-Ontmijners van het Belgische leger. Kom hun werking ontdekken aan de infostand.

Digitale wandeling: de dienst toerisme en evenementen ontwikkelde in samenwerking met de dienst erfgoed een nieuwe digitale wandeling rond de Gete. Surf met je smartphone naar: https://izi.travel/nl/search/tienen, wandel op je eigen tempo en verneem alles over de geschiedenis van de Gete en de omliggende historische gebouwen.

Thuys van Heylessem – MPI Delacroix: een prachtige expositie van kunstenaar Jacques Villeneuve, filmvertoningen van de afgelopen zomerkampen van de jeugddienst, een wonderbare tuin … Tijdens ‘Zomerschilderen’ vereeuwigden kunstenaars de mooiste plekjes van Tienen. Eén van de locaties was ’t Schip en zijn omgeving. De resultaten kan je hier ontdekken. Thuys van Heylessem opent zijn deuren voor iedereen.


De Kweikersdag is een initiatief van opgewekTienen en de stad Tienen i.s.m. de Paardenbrugvrienden, de deelnemende contreien aan de Lazuur, Huis Baeyens, Bouquet Boho, Circus in Beweging, Ronde Tafel Tienen, Ridders van Brunengeruz, Kunstkring Art-X Tienen, Het Complimentariaat, Tiense Gidsenbond, 3300 Clothing, Huis van de Mens, Stichting M.M. Delacroix, Erm ’n Erm, Circus Atelier Salto, Zilvertheater, Tiense Wereldvrouwen, TienenTroef, Fair Trade Gemeente Trekkersgroep Tienen, Kwixx, Studentenclub Freya, Bietenclub, KH Sint-Genoveva Oplinter, Hagelands Fanfareorkest, Die Landouwe Genk, Tiense Koetsiers, RISO Vlaams-Brabant, Plan B, Atelier Per Twee, Duikers-Ontmijners, Pasform, Wereldwinkel Tienen, ARTist, Soepcafé, PepeRosso, Re-Wine-D, Mesjeu Croc, Dragon Roast, Riad Foodtruck, Friends & Foods, Brouwerij Hoplinter, Mats Tuerlinckx, DJ Peter en Jos, The Orpheus, Eric Walravens, Herman Vandermeulen, Gui Nijs, Wim Menheer, Patrick Nijs, Jef Denruyter, Ann Koekepan, Siegfried Tuts, Bart Ipers, Nando Tulkin, Miel Mattheus, Bart Vandermeulen, Margit Loedts, Joeri Minnart, Ans Hauben, An Vandevelde, Agnes Deroost, Goedele De Mey, Marie Hendrickx, Denise Guilmet, Liliane Vandermolen, Kathy Vangilbergen, Mady Elsen, Greet Heeren en Jean-Louis Vandecauter.

Met de steun van: