Parklife 2016 krijgt voor de derde editie een nieuwe invulling. OpgewekTienen, Riso Vlaams-Brabant en AST 77 breiden ParkLife uit naar andere delen van de stad. Naast het stadspark zal de Grote Gete en haar omgeving centraal staan. Jij kan ons daarbij helpen.

ParkLife wordt een drieluik!

We slaan opnieuw onze tenten op in het stadspark

Het programma is nog niet klaar, maar we kunnen wel al aankondigen dat er op 7 augustus een vervolg komt op de Garden Party. DJ’s van bij ons toveren het stadspark om tot een feestlocatie. Daarnaast zorgen we voor een nieuw stadspaviljoen, picknick, foodtrucks, Café Creatif (wildbreien), een initiatie Tai Chi en een City Soundscape, een klank- en beeldvertoning met geluiden uit de stad. Op 14 augustus werken we rond Tienen als duurzame stad. Transitie Regio Tienen kon Steven Vromman (Low Impact Man) voor een lezing strikken en Soepcafé Tienen zorgt voor heerlijke soep gemaakt uit voedseloverschotten. Op 21 augustus staat spel centraal in het park, met o.m. een initiatie Afrikaanse spelletjes door de Tiense Afrikaanse Gemeenschap en crea-ateliers voor kinderen en volwassenen door Café Creatif. Op 28 augustus voorziet stad Tienen o.m. een open lucht cinema. Niet te missen!

Aandacht voor de Gete

We vestigen ook de aandacht op de zone rond de Grote Gete. Tienen heeft een rivier in de binnenstad! Heel wat steden doen zware investeringen om hun rivier terug zichtbaar te maken. Onze stad heeft deze troef nog. Laten we dit ten volle benutten. Een eerste activiteit zal plaatsvinden in mei op het grasplein aan de Huidevetterstraat. Met de ‘Tiense Vierkante Eters’ willen we dat 10 Tiense wijken en dorpen een vierkante meter tuin aanleggen in fruitbakken. In deze bakken kweken ze planten, groenten en kruiden die de ingrediënten vormen van een door een Tiense chef-kok samengesteld gerecht. Tijdens de maand augustus komt de oogst naar het stadspark en worden de gerechten aangeboden en klaargemaakt. De Refugie, Dozenbier & Kaviar, The 3L Syndrome en ’t Nieuwhuys zegden hun medewerking reeds toe. Verschillende wijken en een dorp hebben al laten weten aan dit project mee te willen werken. Zo zullen de kinderen van de Goossensvest een tuintje runnen op het Martelarenplein.  En ook Vissenaken, de Kapucijnenwijk, de Oude Leuvensestraat en Oplinter werken mee.

De twee oevers van de Grote Gete tussen de Reizigersstraat en de Beggaardenstraat zullen op een symbolische manier met elkaar verbonden worden door het maken van één grote eet- en feesttafel tijdens de Week van de Verbondenheid (eind sept/begin okt). We willen hiervoor zoveel mogelijk samenwerken met de buurt.

Verder gaan we aan de slag aan ’t Schip. Het Tienen uit de 16de eeuw had hier een haventje. Het huidige plein bevat gigantisch veel potentieel. Dat willen we duidelijk maken aan de hand van een grote tekening in stoepkrijt, gemaakt door de buurtbewoners in samenwerking met een kunstenaar.                                                                                                                                                    

Boeiende Stadsgesprekken

We zwengelen het debat aan over de toekomst van onze stad. Hiervoor organiseren we een reeks stadsgesprekken opgehangen aan één van de vier clusters waar we meer aandacht rond willen vragen:

 • De sociale stad: meer aandacht voor de diversiteit en samenhang
 • De ruimtelijke stad: meer aandacht voor de publieke ruimte
 • De ecologische stad: meer aandacht voor duurzaamheid
 • De creatieve stad: meer aandacht voor kunst, cultuur en creativiteit.

Volgende sprekers hebben reeds toegezegd (data nader te bepalen):

 • Dirk Holemans (Oikos) – De sociale stad: Hoe creëren we opnieuw gemeenschap? Hoe gaan we om met superdiversiteit?
 • Ward Verbakel (Plusoffice Architects) en Paul Blondeel (VUB/UA) – De ruimtelijke stad: Hoe kunnen ruimtelijke vormgeving en sociale binding elkaar versterken
 • Michel Pauwels ( Ontwerpbureau Pauwels) – De ecologische stad: welk antwoord vinden we op de ‘versteende stad’? Hoe herstellen we het evenwicht en verbinden we de stad terug met de natuur?
 • Tine Hens (journaliste) – De creatieve stad: op zoek naar een andere economie. Hoe kunnen steden een motor voor verandering zijn?

 Met jouw steun?

Ook jij kan je steentje bijdragen. Opnieuw zijn we op zoek naar sponsors voor telkens 300 euro.

Je kan dit bedrag overschrijven op het rekeningnummer van opgewekTienen vzw, Leopoldvest 49, 3300 Tienen: BE09 5230 8039 1857 met vermelding ‘Sponsoring ParkLife 2016’. Op vraag kunnen we je een sponsorbewijs bezorgen.

Return?

 1. ParkLife wordt ruimbekend gemaakt in Tienen, met name online via onze website www.parklife.be en via Facebook. Je wordt als ondernemer of inwoner vermeld.
 2. Meer dan 3000 programmabrochures worden verspreid in de stad. Je wordt als sponsor vermeld in het ParkLife programmaboekje.
 3. Je wordt uitgenodigd op het startevent op zondag 7 augustus.

Initiatiefnemers

ParkLife 2016 is een samenwerking van opgewekTienen vzw, AST 77 bvba, Riso Vlaams-Brabant vzw en meer dan 40 verenigingen, organisaties, kunstenaars, stadsdiensten en ondernemers.

Lees ook het verslag van het StadsForum waar we het programma van ParkLife 2016 toelichtten.

Voor meer info kan je contact opnemen met

 • Philippe Liesenborghs – opgewekTienen –0498 68 44 10 – philippe@opgewekTienen.be
 • Dirk Masquillier – Riso Vlaams-Brabant –0497 44 44 29
 • Peter Van Impe – AST 77 –0478 45 35 83