Op woensdag 10 oktober organiseren we de eerste Lazuur, een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen (vanaf nu ‘contreien’ genoemd) die een zelfgemaakt schaap ronddragen. De deelnemers, 10 in totaal uit verschillende leeftijdscategorieën, zullen gekleed zijn in de kleuren van hun contrei. De winnende contrei is het team dat na 10 volledig afgelegde rondes zijn schaap als eerste over de finish brengt. De winnaar krijgt een ‘Gouden Vlag’, een ontwerp voor een eigen ‘contrei-vlag’ en een ereplaats tijdens de Feestelijke Intrede van de Tiense reuzen op de Kweikersdag. Maar het gaat hem bovenal om de eer en het plezier. De eerste contreien hebben zich inmiddels aangemeld. DOK, Mulk, Oorbeek, Grimde, Tienen-Zuid (Gete-wijk), Potterij en Kumtich gaan de uitdaging aan. Heel wat andere contreien onderzoeken het nog. Woon je in één van deze contreien en wil je graag aansluiten, geef een seintje aan de organisatie en wij brengen je in contact met de lokale ploegkapiteins.

Parcours 2018
Het parcours lijkt wat op een traditionele achtbaan met een kruising in het midden. Er wordt gestart aan het begin van de Novicedreef. Vandaar gaat het rechtdoor verder op de Bostsestraat, waarna de deelnemers rechtsaf de Berg Van Leningstraat inslaan. Op het einde van deze straat loopt men de kloostertuin in. In het klooster komen geen toeschouwers, enkel deelnemers. Na de poort gaat het naar rechts, nog wat verder terug naar links en meteen weer rechts, door een poort van het klooster.
De deelnemers verlaten het klooster en lopen naar rechts, in het Groot Begijnhof. Men loopt langs de Paterskerk, kruist de Bostsestraat aan de Novicedreef. Ter hoogte van het kruispunt wordt er afgelost in de wisselzone. De volgende deelnemer loopt de Potterijstraat in, tot aan de apotheker, waar het linksop draait, richting Rakkersveld. Ter hoogte van dat Rakkersveld nemen de deelnemers een haarspeldbocht naar links en lopen ze opnieuw over de Novicedreef, naar de wisselzone, waar de volgende deelnemer klaarstaat.

Lus 1 is ongeveer 430 meter lang. Hier lopen de deelnemers met de buik- en rugnummers 1, 3, 5, 7 en 9.

Lus 2 is iets korter (400 meter), maar telt een kasseistrook. Hier lopen de deelnemers met de buik- en rugnummers 2, 4, 6, 8 en 10.

De finish is voorzien ter hoogte van de startlijn. Parcours nog onder voorbehoud van goedkeuring door stadsbestuur.

Tot 23 september 2018 kunnen teams zich melden. Alle info op www.lazuur.be, lazuur@opgewekTienen.be, 0499 38 08 58 (Rutger) of 0476 32 24 01 (Peter).

De Lazuur is een organisatie van opgewekTienen i.s.m. Stad Tienen.