Toespraak op 27 juli 2017 bij opening Pand 10

We hebben er lang naar toe geleefd en van gedroomd: maar vanavond is het eindelijk zover! Vanavond openen we de deuren van Pand 10. Het is een nieuw soort plek. Elders noemt men het een broedplaats of Stadsambassade. Wij noemden het Pand 10. Het is niet louter een bar of clublokaal en ook geen ontmoetingscentrum zoals we die elders in de stad hebben (bv in Goetsenhoven). Maar wat is het dan wel? We staan op een plek waar meerdere burgerinitiatieven samen huizen. Van Repaircafé, TienenTroef, Tienen Helpt, de Klimaatalliantie, de Fietsersbond, de jeugdwerking van Erm ’n Erm tot opgewekTienen (met daarbij spellenclub DoKaPi, TOK, de reuzengilde, het soepcafé, ParkLife en de Langste Eettafel, de Kweikersdag/parade, de volkstuinen, de ruilbibs). Wat ons bindt is onze liefde voor de stad. Allemaal geven we met beperkte middelen vorm aan de stad van morgen, op een ongedwongen manier, als collectief, over grenzen en hokjes heen. En allemaal nemen we initiatieven die inspelen op de noden van onze stad. Het gaat ons om Tienen. Pand 10 wordt een plek waar al deze initiatieven samen komen en zich kunnen verbinden met elkaar. Een tijdelijke plek ook (we kunnen er gebruik van maken tot juni 2019). Maar misschien is dat ook wel een pluspunt. Binnen 2 jaar verhuizen we gewoon naar een andere locatie. Een andere plek van waaruit een nieuwe dynamiek kan ontstaan.

Pand 10 is bovenal een open huis. Vrij toegankelijk (iets consumeren is geen verplichting), met tal van gratis activiteiten en ‘uitgestelde koffie’ (daar vertelt Hoplinter straks meer over). Pand 10 is ook een uitnodiging naar iedereen. Burgers en buurtbewoners hier aanwezig: verenigt u! Wie een idee voor een activiteit of initiatief heeft, laat het ons weten of kom gewoon eens langs. We helpen je verder, brengen je in contact met ons netwerk of we leiden je naar de juiste subsidie- en communicatiekanalen. Kortom, we geven jouw initiatief een duwtje in de rug. Om het Pand een vliegende start te geven, werken we de komende 5 weekends samen met brouwerij Hoplinter. Vanaf september wordt vrijdagavond, Pand 10-avond met ontmoetingsactiviteiten, lezingen over het Tienen van weleer en het Tienen van morgen, met spel- en soepmomenten en zoveel meer. Hoogtepunt dit jaar wordt de Tiense Feestdag (de Kweikersdag) op 10/10 op en rond Pand 10 en op het stationsplein.

De droom voor Pand 10 ontstond in de voorbereiding naar de Kweikersparade, intussen bijna 2 jaar geleden. Toen wilden we het oude postgebouw inpalmen om verschillende taferelen van de parade voor te bereiden. Dat lukte toen – door allerlei praktische bezwaren – niet. Initieel was het de bedoeling om in het oude postgebouw draak Oswaldus te maken. In onze eerste ontwerpen reikte die toen niet veel verder dan een hoogte van 1,5m hoogte en een lengte van 2m. Uiteindelijk vonden we dankzij de steun van de stad een locatie in een loods in Grimde. De loods werd tegelijk een creatie- en ontmoetingsplek. En hoewel we toen geen publieke activiteiten organiseerden en ook als enige groep gebruik maakten van de loods, toonde het toen al de waarde van dergelijke ruimten aan. Een vaste plek zorgt voor herkenbaarheid, een intensere samenwerking, het doet meningsverschillen overstijgen en brengt mensen samen. Het resultaat was er naar. De draak werd er alleen maar groter en grootser door en bereikte uiteindelijk een lengte van 11m en een hoogte van 5m. Het werd de grootste drakenreus van Europa.

Vanuit die ervaringen ontstond Pand 10. We droomden van een leegstaand of weinig gebruikt pand, goed/centraal en zichtbaar gelegen. Midden vorig jaar lanceerden we een oproep. De stad pikte dit op en zo kwamen we uit op deze fantastische locatie. Beter kan het niet worden. Geachte burgemeester en schepenen, we willen jullie danken voor de kans en de steun die we krijgen. De stad zoekt duidelijk naar manieren om burgerinitiatieven te ondersteunen en ruimte te bieden. Hopelijk kan Pand 10 een doorstart betekenen voor een intensere samenwerking, met respect voor elkaars eigenheid en onafhankelijkheid.

Dames en heren, de voorbije maanden werd er intens naar dit moment toegeleefd. Zelden heb ik vrijwilligers, ondernemers, organisaties en stadsdiensten zo zien samenwerken. Sta me toe om me eerst te richten tot alle vrijwilligers. Met meer dan 50 waren jullie. Wat jullie – in volle vakantieperiode – hebben gerealiseerd is fenomenaal. Van het schuren en schilderen van muren, timmeren van meubels, herstellen van vloeren, het decoreren, het uitwerken van het Pand 10-concept, het aanmaken van de website tot het uitdokteren van de verzekeringen: jullie maakten Pand 10 mogelijk. Vanavond is jullie avond. We mogen als stad fier zijn op zoveel engagement en burgerzin. In naam van iedereen hier aanwezig: merci!

Pand 10 laat zien tot wat samenwerken kan leiden. Deze plek was niet mogelijk geweest zonder de steun van tal van ondernemers en organisaties. In de hoop dat ik niemand vergeet:

 • Werner Sabo: palettenwand (uitgeleend door Blankedaele), schommels Blankedaele
 • Atelier Night Light voor de fantastische verlichting. Tiense creativiteit ten top.
 • Kringwinkel Hageland: voor de decoratie, stoelen en andere meubels. Hergebruik zit nu al in de genen van Pand 10
 • RISO Vlaams-Brabant voor de aankoop van een fonkelnieuwe frigo. Want zeg nu zelf, welk initiatief kan nu zonder gekoelde drank?
 • VDK Interieur, Trend House en Peeters Dekor voor het verfmateriaal en de liters en liters verf
 • Xooly Tools voor de krukjes en houten afwerking van de tafel
 • Papillio voor het kleuradvies
 • Drogisterij Niclaes: poetsgerief en poetsproducten
 • Costa Komma voor de planten
 • Dragon Roast voor de koffiemachine en de nu al legendarische koffie’s
 • Timaver verzekeringen voor hun niet aflatende advies over onze verzekeringen en de financiële steun die jullie gaven

 

En uiteraard Hoplinter! David en Serge (en Isabelle), we hebben genoten van jullie ondernemingszin en jullie goesting om er iets van te maken. Eind vorig jaar kwamen jullie tot bij ons om een pop-up bar op te zetten. En ondanks de vraagtekens die we hadden zijn we er samen in geslaagd om tot een concept te komen dat geen compromis is maar een nieuw soort ruimte. Zo dadelijk zullen jullie jullie plannen toelichten. We kijken er naar uit om met jullie achter de toog te kruipen en te experimenteren.

Daarnaast wil ik me ook richten tot de stadsdiensten. Hoewel in de luwte hebben ze een essentiële rol gespeeld in de totstandkoming van Pand 10. Van het herstellen van de wc’s, de heraanleg van de elektriciteit, de brandveiligheid tot het uitpluizen van de overeenkomst en de verzekering. Bedankt! We trakteren jullie vanavond op een verfrissende Hoplinter.

Dames en heren, tot slot richtten we ons tot u. Pand 10 is bedoeld als een open huis. Precies een maand geleden kregen we van de burgemeester de sleutel in handen. Deze sleutel is van jullie allemaal. Heb je een initiatief of activiteit in gedachten? Laat het ons weten. Laat ons samen van Pand 10, dé ontmoetingsplaats van en voor Tienenaars maken. Moge deze plek het vuur in de stad verder aanwakkeren en een broeihaard worden van ideeën en initiatieven!

Leve Tienen!

Leve Pand 10!