Iedereen kent wel de Boat Race, de roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford, op de Thames in London. Of de Palio, de paardenrace op de Piazza del Campo, in Siena, Italië, waar de wijken het tegen elkaar opnemen. In beide wedstrijden heerst een gezonde wedijver. Winnen is wel degelijk belangrijk. Maar er heerst ook respect. Respect voor elkaar. Strijd in broederlijkheid en samenhorigheid. Vanaf dit jaar is er in Tienen ook zo’n wedstrijd: De Lazuur, verwijzend naar het lazuur-blauw uit de Tiense vlag en het wapenschild. Met de Lazuur willen we de samenwerking in de Tiense wijken en dorpen aanwakkeren en nieuwe ontmoetingen mogelijk maken.

De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen (vanaf nu ‘contreien’ genoemd). De wedstrijd wordt gelopen op een parcours in de omgeving van de Paterskerk, op 10/10/2018, niet toevallig de Tiense feestdag (Kweikersdag).

Het is niet zomaar een ordinaire wedstrijd. De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt schaap dragen. Waarom schapen? Tienen heeft iets met schapen. Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet alleen ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’. Naar aanleiding van de Lazuur werd een nieuwe sportieve uitdaging uitgevonden: het ‘Schaapdragen’. De deelnemers lossen elkaar af door middel van het overdragen van ‘het schaap’. Elke contrei maakt haar eigen schaap dat voldoet aan een aantal vereisten (o.m. volume van 0,6 tot 1m³ en een gewicht van minimum 4 kg).

Enkele voorbeelden van ‘Schaapdragen’ ziet u hieronder. Het staat de contreien vrij om hier, binnen de richtlijnen van het reglement, andere invullingen aan te geven.

Alle deelnemers aan de Lazuur dienen uitgedost te zijn in de kleuren van hun contrei. Inspiratie kan gehaald worden uit historische vlaggen, wapen- of familieschilden uit de contrei of op basis van wat de contrei vandaag typeert. De contrei bepaalt zelf haar kleuren indien er bijvoorbeeld geen historische vlaggen of wapenschilden voor handen zijn.

Voorts is er tijdens de Lazuur veel tien in Tienen. Elke ploeg telt tien deelnemers uit tien verschillende leeftijdscategorieën. Elk team moet tien rondes afleggen. De contrei met het mooiste schaap, het mooist uitgedoste team of de beste supportersploeg krijgt bovendien een voorsprong van 10 seconden aan de start.

De winnende contrei is het team dat na 10 volledig afgelegde rondes zijn schaap als eerste over de finish brengt. De winnaar krijgt een ‘Gouden Vlag’, een ontwerp voor een eigen ‘contrei-vlag’ en een ereplaats tijdens de Feestelijke Intrede van de Tiense reuzen op de Kweikersdag. Maar het gaat hem bovenal om de eer en het plezier.

Het wordt vast een spannende wedstrijd en hopelijk de geboorte van een nieuwe traditie.

Teams mogen zich bij de organisatie melden tot 23 september 2018 via de onderstaande contactgegevens

Op woensdag 13 juni organiseren we om 20u een infomoment in Pand 10 (vroegere stationsbuffet) voor alle geïnteresseerden waar we extra uitleg geven over de Lazuur. Iedereen welkom!

MEER INFO