Op 10 oktober is het Kweikersdag, de officiële feestdag van onze stad. Dit jaar palmen we de buurt rond de Paterskerk in, beter gekend als de Potterie, voor de organisatie van de festiviteiten.

Op 10 oktober ’15 ging de eerste Kweikersparade uit. Het moment staat in vele Tienenaars hun geheugen gegrift. Een gevoel van fierheid heerste in de hele stad. De stad Tienen en OpgewekTienen maakten er een spektakel van met meer dan 400 figuranten, de grootste drakenreus van Europa en 10.000 toeschouwers. De volgende Kweikersparade wordt gepland in 2020, maar om het vuur warm te houden, werd 10 oktober officieel uitgeroepen tot ‘Kweikersdag’. De Kweikersdag is nu dé officiële feestdag van onze stad die elk jaar opnieuw gevierd wordt, telkens op een andere locatie, met de Kweikersparade om de 5 jaar als hoogtepunt.

Voor de editie van Kweikersdag 2018 is de keuze gevallen op de omgeving van de Paterskerk, beter gekend als de Potterie. Deze wijk vormde het hart van de stad dankzij een rijk verleden, waarbij we terugdenken aan Potterie kermis en de braderie, de pottenbakkerijen en het Begijnhof. Het programma blijft voorlopig een goed bewaard geheim, al wordt er alvast een tip van de sluier gelicht. Ook dit jaar maken de Tiense reuzen hun feestelijke intrede met een optocht. Daarnaast zal er plaats zijn voor een vleugje kunst, een snufje muziek en een gloednieuwe, grootse activiteit voor alle wijken uit de buurt.

OpgewekTienen en de stad Tienen doen een warme oproep naar iedereen die trouwfoto’s of communiefoto’s heeft die genomen werden in de Paterskerk. Op de Kweikersdag zullen deze mooie momenten in de kijker worden gezet. Ook ideeën voor andere activiteiten zijn welkom. Foto’s en voorstellen mogen verstuurd worden naar kweikersdag@tienen.be.