Kweikersdag vanaf nu op zaterdag

Geen oktober zonder de Kweikersdag, onze Tiense feestdag. De voorbijgaande jaren vierden we dit op 10 oktober met tal van activiteiten in het teken van de stad en haar dorpen. De organisatie gaat uit van stad Tienen en opgewekTienen i.s.m. tal van organisaties, handelaars, verenigingen, geëngageerde burgers…. Tijdens de eerste edities trokken we van wijk naar wijk. De afgelopen jaren groeide het evenement fors, wat stilaan een andere aanpak vereiste om nog meer mensen te kunnen betrekken en bereiken.

Vanaf 2022 wordt de Kweikersdag daarom op de zaterdag vóór 10 oktober gevierd. Dit jaar dus op zaterdag 8 oktober vanaf 10.00 uur op de Grote Markt.

Een greep uit het programma 

  • Streekproductenmarkt (10.00 uur – 19.00 uur) met tal van eet- en drankstandjes
  • Sint-Denijs Braderie (10.00 uur – 18.00 uur)
  • Muziek met o.m. Binnenste Buiten Circus (een mix van straattheater, muziek en circus), De Fuckuleles (een kick ass ukelele coverband),…
  • Wandeling over de geschiedenis van de Grote Markt en haar gebouwen. Start om 14.00 uur en 15.00 uur aan ingang van de bibliotheek (zijde muziekacademie). Inschrijven is niet nodig.
  • Tienen vertelt en dicht, 15.00 – 16.30 uur, raadzaal stadhuis: vertellingen, gedichten en versjes over onze stad, de Tiense Furie (1635) en de Grote Markt
  • Optocht met de Tiense reuzen in binnenstad. Start om 15.30 uur ter hoogte van passage aan Streekshop. Omstreeks 16.30 uur intrede op de Grote Markt.
  • Boodschap van de Gouden Madame; een verbindende en enthousiasmerende boodschap, een beetje onze eigen ‘state of the union’, 16.00 uur
  • Fototentoonstelling over Tienen en haar Grote Markt, doorlopend
  • De Lazuur, de Tiense buurten- en dorpenwedstrijd, 17.00 uur. Verschillende wijken en dorpen nemen het tegen elkaar op in het intussen legendarische ‘schaapdragen’. Juich en supporter mee en beleef een unieke Tiense traditie! Startschot om 17.00u (voorprogramma start om 16.00 uur met o.m. voorstelling van deelnemende contreien, intrede van de reuzen,….)
  • Nieuw: De Worp, 19.00 uur. Wordt 2023 een Drakenjaar of een Schapenjaar voor Tienen en haar inwoners? Daar beslist De Worp over; de afsluiter van de Kweikersdag, waarbij 3 dapperen, een voorspoedig jaar afdwingen bij de draak Oswaldus.

Meer info en het volledige programma kan je terugvinden via www.kweikersdag.be 

Goed om weten: het Schapenconclaaf
Zaterdag 1 oktober ’22 vanaf 14.00 uur
O.L.V. Ten Steenkapel, O.L.V. Ten Steenstraat, Grimde 

De deelnemende contreien aan de Lazuur kunnen een voorsprong aan de start behalen, o.m. door het winnen van het ‘mooiste schaap of ‘ de mooiste outfit’. Dit wordt beslist door de contreien zelf, in een conclaaf waar twee winnaars verkozen worden. Kom mee supporteren met een hapje, een drankje en een streepje muziek. Ben jij ook benieuwd hoelang de debatten zullen duren?