In 2014 ondertekende de stad Tienen het burgemeestersconvenant waarbij ze een vermindering van 20% CO2-uitstoot tegen 2020 wil bereiken. Deze doelstelling is uiteraard een hele opgave. Een initiatief vanuit burgers zou daarbij zeker een handje kunnen helpen. Uit deze observatie is de Klimaatalliantie geboren.

De Klimaatalliantie Tienen is een netwerk van verschillende Tiense burgerinitiatieven, verenigingen en organisaties . Naast opgewekTienen nemen Beweging.net, Curieus, Energiesnoeiers, Fietsersbond Tienen, Kringwinkel Hageland, KVLV, MAR, Natuurpunt Tienen, RISO Vlaams-Brabant, SamenSterker en Tiplos deel. De Klimaatalliantie wil werken aan duurzame stad door samen initiatieven en acties op te zetten en te sensibiliseren rond klimaatneutraliteit, duurzaamheid en het bereiken van de doelstellingen vooropgesteld in het burgemeestersconvenant.

Als eerste actie organiseert de Klimaatalliantie een fietssalon op zaterdag 15 april van 13u tot 18u op de Kalkmarkt. Tijdens deze periode zal ook het reuzenrad, ter gelegenheid van 50 jaar Lions Club Tienen, georganiseerd worden.

We willen met dit salon aantonen dat het nemen van de fiets i.p.v. de auto goed is voor de gezondheid en tegelijkertijd bijdraagt tot minder CO2-uitstoot en fijn stof in de stad.

Op het programma:

  • Ontdek de nieuwste en tweedehands tweewielers en bakfietsen
  • Fietsen in Tienen en het Hageland
  • Informeer je hoe je kan reizen met de fiets
  • Pimp je hesje
  • Fiets graveren
  • Oefen je behendigheid met de fiets
  • ….

Volgende fietshandelaars en organisaties zullen aanwezig zijn: Interbikes, Velo-Droom, BikSport, Kidzbikez, FietsLab, SamenSterker/Curieus, Fietsersbond, MAR, Natuurpunt, Repaircafé, Kringwinkel Hageland, KVLV, Fietsgraveeractie, Blue Bikes, Klimaatalliantie Tienen,…

Het Fietssalon komt tot stand in samenwerking met de stad Tienen, handelaarsvereniging Kwixx en de Lions club Tienen.