De Tiense reuzen Jan en Mie namen op 25 augustus ’16 deel aan de ommegang van Dendermonde. De ultieme bekroning van het werk van velen om Tiens erfgoed in ere te herstellen. Een portret van Roelof Pantjes.

OpgewekTienen kreeg enkele maanden terug het nieuws dat reuzen Jan en Mie mochten deelnemen aan de Katuit op 25 augustus. Dendermonde is op folkloristisch vlak niet alleen gekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath dansend door de stad, als hoofdrolspelers in een feeërieke avondstoet. De Gildereuzen worden omringd door 1000 historisch gekostumeerde figuranten en bewonderd door ruim 40.000 toeschouwers.

De Katuit behoort tot de belangrijkste folkloristische evenementen in Vlaanderen en is samen met de Ros Beiaardommegang door Unesco erkend als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’. De Dendermondse ommegang is ontstaan uit de middeleeuwse processies, maar werd in 1967 in een nieuw kleedje gestoken. In 2016 viert Dendermonde de 50e vernieuwde editie van Katuit met een delegatie historische reuzen uit heel het land. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om zoveel mogelijk reuzen naar Dendermonde te krijgen, maar wel om de historisch meest waardevolle uit te nodigen.

De vraag werd gesteld aan de Tiense reuzengilde van OpgewekTienen om met reuzen Jan en Mie (inmiddels bijna 90 jaar oud) deel te nemen. Dit is een eer voor onze stad. De uitnodiging vormt een erkenning voor de Tiense reuzentraditie die teruggaat tot de 16e eeuw en voor het werk van onze vrijwilligers en de stadsdiensten. En zonder de opleiding van enkele van de Dendermonde pijnders (reuzendragers) konden we dit niet realiseren. We dragen deze deelname dan ook aan hen op.

Met dank aan Stad Tienen, Vervoer Engelbosch, bloemen Kris Pappaert, ’t Pistoleeke, Nieuwkuis Snelpress, Ronde Tafel Tienen, de Reuzenharmonie, Ridders van Brunengeruz, Reuzen in Vlaanderen, de Reuzengilde van Bolderberg en de reuzendragers van Dendermonde voor de jarenlange steun!