Op zondag 10 juni ’18 worden de Tiense reuzen Jan en Mie 90 jaar. Ze zijn één van de oudste reuzenparen van Vlaanderen. Jan & Mie werden in 1928 geboren naar het evenbeeld van toenmalig archivaris en stadsbeiaardier Jan Wouters en zijn vrouw Maria. De Tiense reuzentraditie gaat echter al veel langer mee. Er is al sprake van reuzen sinds de 15e eeuw.

OpgewekTienen roept alle Tienenaars en reuzenliefhebbers op om op zondag 10 juni ’18 op de Grote Markt in Tienen mee te komen vieren met feestelijk gebak en dessert! Er wordt een reuzezoete potluck ter ere van Jan en Mie gehouden. Breng een taart, cake of dessert mee om te delen. Verschillende Tiense bakkers steunen het initiatief. Vanaf 14.00 uur is het gratis buffet geopend. Je kan niet reserveren: op is op!

Daarna volgt een ‘bal populaire’ met DJ Trekvogel, want Tienen heeft nog wat te vieren. Reuzen in Vlaanderen vzw, de koepelvereniging van de reuzenverenigingen in Vlaanderen, reikt aan de stad het label ‘Reuzenvriendelijke Gemeente’ uit. Dit label vormt een erkenning voor stad Tienen en de Tiense reuzengilde van opgewekTienen vzw voor de jarenlange inzet voor de reuzen.

Na deze uitreiking voeren Jan en Mie een vreugdereuzendans uit als bedankje. Wie verkleed komt als Tiense reus of in een eigen retro-outfit, kan een mooie prijs winnen.  Een feest is echter géén feest zonder bijzondere genodigden. Er komen enkele bevriende reuzen meevieren die dag, o.a. de reuzen van Boutersem en Waasmont. Tot slot geeft de Tiense reuzengilde een lezing over de Tiense reuzentraditie met oud beeldmateriaal.

Voor meer informatie kan je terecht op opgewekTienen@opgewekTienen.be of GSM 0494 41 21 38.

Programma van 14.00 tot 18.00, Grote Markt

  • Desserts- en taartenbanket: breng een zoete lekkernij mee om te delen. Vanaf 14.00 uur openen we voor iedereen het gratis buffet.
  • Bal populaire met ‘Discobar De Trekvogel’
  • Uitreiking label ‘Reuzenvriendelijke gemeente’  aan stad Tienen (15.00 uur) met aansluitend reuzendans
  • Lezing over de Tiense reuzentraditie (16.30 uur tot 17.00 uur)
  • Verkleed je als één van onze Tiense reuzen of kom in een retro-outfit en win een mooie prijs.

‘Jan & Mie 90 jaar’ gaat uit van burgerbeweging opgewekTienen vzw, i.s.m. Stad Tienen, Reuzen in Vlaanderen, ‘Discobar De Trekvogel, tot vorming van de geest, tot welvaart van het volk’, verschillende Tiense bakkers, Herman Vandermeulen, Ridders van Brunengeruz, Reuzengilde Bolderberg, Dragon Roast, Heemkundige Kring Velpeleven, Reus Pancraas van Waasmont (Landen).