Binnen iets meer dan 600 dagen trekt de Kweikersparade door de straten van Tienen. Deze parade vindt om de vijf jaar plaats, op de Tiense feestdag op 10 oktober. Het is een evenement dat mensen verbindt, de creativiteit aanwakkert en de stad viert.

In 2015 stond de Kweikersparade in het teken van 1.000 jaar stadsrechten en maakte reuzendraak Oswaldus voor het eerst zijn opwachting. Voor de volgende editie schoven opgewekTienen en de stad drie mogelijke thema’s naar voren: ‘Fluïde’, ‘Transformatie’ en ‘Alliantie’.

Het brede publiek kon tot eind december zijn voorkeur uitspreken. 834 mensen brachten hun stem uit. Tijdens het ‘Gala van de Tiense Troeven’ werd het winnende thema bekend gemaakt. Maar liefst 44 % van de stemmen ging naar ‘Transformatie’.

Transformatie biedt als centrale thema doorheen de taferelen heel wat mogelijkheden. Er zijn linken mogelijk naar dromen over de stad van morgen, gedaanteverwisselingen, veranderingen in kleur en vorm, aanpassingen … Kortom, het belooft een bijzondere parade te worden die heden en verleden met elkaar verbindt.

De bekendmaking vormt meteen het startschot van de voorbereidingen van de Kweikersparade 2020. Verenigingen, organisaties, buurten, dorpen en burgers die zin hebben om te figureren en mee te werken aan de kostuums of de overkoepelende organisatie, kunnen zich melden bij opgewekTienen via 0498 68 44 10 en  opgewekTienen@opgewekTienen.be