Op zaterdag 10 oktober 2021 trekt de Kweikersparade, de vijfjaarlijkse ommegang, door Tienen. De vorige parade, naar aanleiding van 1000 jaar stadsrechten, lokte 10.000 toeschouwers en 300 figuranten liepen mee. Organisatoren OpgewekTienen en stad Tienen leggen de lat nu hoger. Ze mikken deze editie op 15.000 toeschouwers en 500 figuranten.
Centraal in de ommegang staan opnieuw de Tiense reuzen en drakenreus Oswaldus. Er worden ook enkele nieuwe creaties verwacht dankzij een intense samenwerking met tal van groepen en organisaties. Nieuw is dat de taferelen samen met de figuranten worden vormgegeven. Participatie staat voorop. We willen een brede groep van mensen betrekken en ook op artistiek niveau een forse stap vooruit zetten. Meer dan 25 verenigingen en organisaties hebben intussen hun medewerking toegezegd: gaande van Via Tienen, Overkop Tienen, Studentenclub Freya, Academie Regio Tienen, Stichting MM Delacroix tot Circus Atelier Salto. Allen gaan ze met kunstenaars aan de slag rond het centrale thema ‘transformatie’.

Dankzij een samenwerking met Matexi konden we de oude turnzaal op de Donysite omvormen tot de atelierruimte TRANSFO. De groepen zullen vanuit deze maakplek vanaf 12 januari elke zondag van 14 tot 18 uur, met uitzondering van de vakantieperiodes, hun taferelen vormgeven, elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Alle hulp, groot of klein, is welkom.

Wij zoeken alvast naaisters, technisch geïnteresseerden voor het maken van bewegende elementen, creatievelingen voor het knutselen van attributen, dansers en percussionisten.

We zoeken ook dragers voor reuzendraak Oswaldus. De draak wordt gedragen door acht personen en we voorzien twee ploegen. Elke persoon draagt ongeveer 30-35 kg. De dragers wisselen zeer regelmatig elkaar af. Geïnteresseerden zijn steeds welkom om polshoogte te komen nemen in TRANSFO in de Donystraat 8 ter hoogte van het vroegere jeugdhuis ’t Alternatief. Elke zondag (vanaf 12/01 tussen 14u-18u). Meer info kan je ook bekomen via mail naar opgewekTienen@opgewekTienen.be en op het nummer 0498 68 44 10