2019 was een fantastisch jaar voor ons. We vierden niet alleen ons tienjarige bestaan, maar namen opnieuw tal van initiatieven. Een overzicht in woord en beeld.

In januari werden we voor het tweede jaar op rij ‘vereniging van het jaar’ op het Gala van de Tiense Troeven

En als dat nog niet genoeg was, sleepten we met de Lazuur op de Matexi Awards zowel de publieks- als juryprijs in de wacht voor meest verbindend Belgisch buurtinitiatief.

Dokapi, onze spellenclub, speelde er weer lustig op los. In 2019 leverde het 70 verschillende spelers op, 52 bordspellen, 28 speldagen, 1 zot die alles opschrijft en 2 geslaagde rolspel avonden (die een vaste waarde zullen worden in de 2020 programmatie)

Pand 10, het open huis voor burger- en buurtinitiatieven in het station, ging haar tweede jaar in. Elke week gaan er 2-3 activiteiten door en evenveel overlegmomenten. De veelheid aan initiatieven en de diversiteit van het bereikte publiek tonen de meerwaarde van open verbindingsplaatsen aan. Van ruil- en weggeefmarkten, lezingen, filo- en repaircafés, muziekoptredens van lokaal talent, spelavonden, dansinitiaties, creaworkshops tot vergroeningsacties in de stationsbuurt; je vindt het allemaal in Pand 10. We vertrekken vanuit het deelprincipe: burgers, buurten, verenigingen, groepen delen gratis hun talent en vrijwillig engagement met de stad om van Tienen een meer aangename, sociale en duurzame plek te maken. Pand 10 biedt bestaande burgerinitiatieven een uitvalsbasis en stimuleert of ondersteunt het ontstaan van nieuwe initiatieven. Het programma kan je steeds terugvinden op www.pand10.be

We zorgden voor een nieuwe boekenruilkast aan CC De Kruisboog. Samen met de Twiet-o-theek in het stadspark en de plantenruilkast op de volkstuinensite in Grimde vormt het onze derde ruilkast in Tienen. Je kan er boeken/planten ruilen of schenken.

33CC is de Tiense computerclub en sinds dit jaar een nieuwe deelwerking van opgewekTienen. De naam verwijst naar de postcode van de stad en de “CC” naar “Computer Club”. 33CC streeft een open werking na die mensen samenbrengt rond IT en IT ondersteuning biedt aan burgers en verenigingen in de stad. 33CC organiseert workshops, LAN parties,…. Een rode draad doorheen het verhaal van 33CC is het gebruik van gratis en/of open source software.

De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen (vanaf nu ‘contreien’ genoemd). De deelnemers uit diverse leeftijdscategorieën dragen onderweg een zelfgemaakt schaap (een verwijzing naar ons wapenschild). De wedstrijd werd gelopen op een parcours in de omgeving van ’t Schip, op 10/10/2019, niet toevallig de Tiense feestdag (Kweikersdag). 12 teams namen met meer dan 120 lopers deel. Uiteindelijk ging contrei DOK (wijk tussen Diestesteenweg, Oplintersesteenweg en Kabbeekvest) met de eer lopen en mochten ze vol trots het Gouden Vaandel met zich meedragen tijdens de Feestelijke Intrede van de reuzen. De Lazuur draait om het samenbrengen van mensen, buurten en dorpen. Een explosie van ontmoetingen, feestgedruis, burgerzin en creativiteit; dat typeert de Lazuur. Contreien maakten hun eigen vaandel en wapenschild, outfits, organiseerden feesten,… Heerlijk vinden we het! Meer info vind je vanaf maart op www.lazuur.be.

Tijdens De Langste Eettafel serveerden we 400 maaltijden aan de oevers van de Grote Gete. Dankzij onze sponsors RISO, Alexianen Zorggroep en Drankencentrum Verdeyen konden we de maaltijd en het aperitief gratis aanbieden. In ruil vroegen we aan iedereen om een dessert mee te brengen om te delen. Een feesttafel verbindt als geen ander mensen en gemeenschappen. Tegelijk vestigen we de aandacht op het potentieel van de publieke ruimte in onze stad.

De Tiense reuzen zijn onze Grootste Tienenaars. Weinigen spreken zo tot de verbeelding en brengen mensen zo makkelijk samen dan Jan, Mie, Tiske en Nieke. Doorheen de jaren herstelden we de reuzen en leerden we het ‘reuzendragen’ opnieuw aan. Een paar keer per jaar kan je ze, al dan niet samen met de Tiense Vlaggendragers en de Reuzenharmonie, bewonderen op verschillende evenementen. Het reuzenjaar begint op carnaval waar we traditiegetrouw de stoet openen. 2019 werd een heus Tiske-jaar; hij werd een volwaardig ‘commilito’ van de Bietenclub, hij bracht een bezoek aan de beiaardcantus en de uitreiking van de cultuurprijzen en kreeg in de aanloop naar de Kweikersdag een nieuwe outfit. De rest van de reuzenfamilie maakte hun opwachting op de PISO city run, de opendeurdag van PISO en uiteraard op de Kweikersdag tijdens de feestelijke intrede waar jong en oud aan deelnam.

Tienen viert op 10 oktober haar eigen stadsfeestdag, de Kweikersdag. Deze editie gingen de festiviteiten door in de omgeving van ’t Schip en de Paardenbrugstraat. Op het programma stonden tal van activiteiten die de eigenheid van de wijk en de stad vierden en toonden. De 2500-3000 bezoekers konden genieten van lezingen, workshops, voorstellingen, kunst, muziekoptredens, erfgoedwandelingen,… en van de mooi versierde wijk. Met dank aan de fijne samenwerking met stad Tienen, de vele verenigingen en de buurtbewoners!

Ons Soepcafé maakt op regelmatige basis soep uit voedseloverschotten. Ze deelt deze voor een vrije bijdrage uit op tal van evenementen en locaties. Zo kan je hen elke maand aantreffen in Pand 10 (2e vrijdag van de maand), en op de eerste en derde vrijdag bij B.O.M. (Bezorgd Om Mensen). Daarnaast nam het Soepcafé in 2019 deel aan de Seizoensopening en het inspiratieweekend op de StadsAkker, het Wereldfeest TirleMonde, de Kweikersdag, de lancering van de Kweikersparade 2020 en op de opening van Heldenland. Soephelden zijn het!

Onder het motto ‘we proberen eens iets nieuws’ startten we dit jaar met het Broeikot. We duiken met deze installatie onverwacht op in de stad om een praatje te slaan met voorbijgangers en om ideeën te verzamelen over Tienen. Tegelijk hopen we zo ook extra vrijwilligers aan te trekken en mensen en ideeën met elkaar in contact te brengen. Een eerste test op de Kalkmarkt was zeer geslaagd. Wordt vervolgd. Alleen vervloeken we nu al ons Broeikot. Veel te zwaar gemaakt 😉

In Grimde beheren we samen met RISO en TIPLOS een volkstuinensite. In juni organiseerden we midzomeravond. Een fijn moment om de tuinders te ontmoeten en nieuwe werkdagen te plannen. In het voorjaar gaat het nieuwe teeltseizoen van start voor de 35 tuinders. Wie zin heeft om op een eigen stukje groenten te telen, mag een seintje geven via info@buurtgroentienen.be voor extra info.

Tijdens de kerstmarkt zamelden we, i.s.m. vzw Samaritanen, 402 kerstcadeaus in tijdens de Shoe-Box actie. De cadeaus worden verdeeld binnen Tiense armoedeorganisaties.

Samen met de Milieuadviesraad namen we deel aan de Lenteschoonmaak. We maakten onze ronde in de stationsbuurt.

Eind december lanceerden we de Kweikersparade 2020, de vijfjaarlijkse Tiense ommegang die we samen met stad Tienen zullen organiseren. 10 oktober 2020 wordt een uniek moment voor onze stad. De hoofdrol is uiteraard weggelegd voor drakenreus Oswaldus, al is er ook gezinsuitbreiding in de reuzenfamilie gepland. Tal van groepen en organisaties zijn met de voorbereidingen gestart en stellen via een expo hun interpretatie van het thema ‘transformatie’ voor. Tegelijk onthulden we het campagnebeel in de nieuwe artistieke werkplek ‘TRANSFO’ (Donysite) waar de groepen zich zullen voorbereiden op de parade.

Dank aan alle verenigingen, buurten, burgers, stad Tienen en ondernemers voor de samenwerking. Bijzonder dank aan onze sponsors RISO, Matexi, Cera, de Vlaamse Overheid, AST 77,  Hoplinter, Dragon Roast, Drakencentrum Verdeyen, Alexianen Zorggroep, Vanrijkelen-VRD bvba, Timaver, Box & Drops Balloonshop, Plan B,  Aquaproof, De Nationale Loterij, Dilio, Bouquet Boho, Fruit Vanhellemont, Kringwinkel Hageland, H-Ven, Design Peeters, en Affilips.

Foto’s: Sarah Torbeyns, Roelof Pantjes, Paul Van den Eynde, Elke Devijver, Philippe Van den Panhuyzen, Jeroen Geladé

Bovenal merci aan ons geweldig vrijwilligersteam! Jullie zijn goud waard. Overdag, in de vroege ochtend, de late namiddag, ’s avonds en zelfs ’s nachts: jullie staan er. Altijd. Super bedankt!